Dvadeset saveznika u borbi protiv raka

Od sto hiljada ljudi svake će godine 300 oboljeti od neke vrste karcinoma. Evo 20 načina kako si možda možete pomoći da ova teška dijagnoza nikada ne zakuca na vaša vrata.

1. Jedite plavo
Kad je riječ o antioksidansima, svježe borovnice su zvijezde budući da su bogate visokim koncentracijama antocijana, prirodnog biljnog pigmenta, za koji se vjeruje da može obuzdati širenje stanica raka.

2. Uvijek je dobro vrijeme za čaj
Bijeli i zeleni čaj sadrže katehin EGCG, biljni antioksidans koji štiti zdravlje stanica.

3. Dodajte malo cinka
Đumbir može smanjiti rizik od raka debelog crijeva sprečavajući upale u probavnom traktu.

4. Zeleno, ali u čaši
Kelj sadrži izotiocijanid koji pomaže očistiti tijelo od kancerogena, a jabuke čini se imaju antikancerogene učinke na debelo crijevo.

5. Odvojite vrijeme za šetnje
Polusatna žustra šetnja svakog dana može poboljšati san i energiju te potencijalno smanjiti rizik od dijabetesa i raka.

6. Rastegnite se
Joga može smanjiti stres i tako ojačati imunološki sistem.

7. Proučite zdravlje svoje obitelji
Sjednite sa starijim članovima obitelji i raspitajte se o povijesti bolesti u obitelji. Informiranje o učestalim bolestima može biti korisno.

8. Redovno odlazite na preglede
Rano otkrivanje raka je ključno, stoga su važni redovni ginekološki pregledi te ultrazvuk i mamografija dojke.

9. Priznajte svoje emocije
Rak utiče ne samo na fizičko, nego i na mentalno zdravlje. Razgovarajte sa svojim onkologom i o pitanjima raspoloženja.

10. Duboko dišite
Udahnite i izdahnite. Svakog dana odvojite pet minuta za sporo, kontrolirano disanje koje može umanjiti negativne učinke koje stres ima na tjelesno i duševno zdravlje.

11. Jedite vlakna
Zob je dobar izvor vlakana, koja, osim što pomaže tijelu eliminirati toksine, utažuje glad kontrolirajući razinu šećera u krvi.

12. Prigrlite kafu
Redovna konzumacija kafe povezana je s manjim rizikom od raka bazalnih stanica kože.

13. Jedite organsku hranu
Borovnice su jedne od najviše prskanih plodova pa odaberite one koje nisu tretirane pesticidima.

14. Uživajte u voću
Kupine, brusnice i trešnje bogate su antioksidansom antocijaninom koji može usporiti rast nekih vrsta raka.

15. Neka zeleno bude vaša boja
Brokula je izvor spojeva nazvanih indoli koji usporavaju rast stanica raka u laboratorijskim studijama.

16. Zavolite žešću hranu
Crvena paprika u prahu sadrži kapsaicin, koji napada stanice raka ne oštećujući zdrave stanice u blizini.

17. Crveno za zdravlje
Rajčica sadrži likopen, koji se može smanjiti rizik od raka pluća i želuca.

18. Zagrijte pećnicu
U borbi protiv raka likopen iz termički obrađene rajčice važniji je od onog iz sirovog ploda.

19. Jaja su važna
Osim što su bogata proteinima i esencijalnim lipidima, jaja sadrže antioksidansa svojstva koja pomažu u sprečavanju raka.

20. Kušajte kurkumu
Zlatni indijski začin dobiva boju iz pigmenta nazvanog kurkumin koji je snažan saveznik u borbi protiv upala, savjetuje magazin Whole Living.

Izvor: mojezdravlje.ba

Odgovori